Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Цветков: Стартираме процедура за интернет домейн на кирилица. Регистърът ще бъде посочен от държавата 15.11.2009
Голям размер

Започва процедурата по подаване на заявки за създаване на Интернет домейни на азбуки, различни от латиницата. В тази връзка МТИТС заявява, че регистърът на имена в Интернет областта за България на кирилица ще бъде посочен от българското правителство.

Така страната ни се включва в решението на Съвета на директорите на Световната организация за интернет имена и адреси /ICANN/ да стартира процедура за регистриране на Интернет имена за държавите, които използват азбуки, различни от латиницата.

България е една от първите страни, декларирала своето желание да участва в тази процедура още през юни 2008 г., чрез официално писмо до президента на ICANN. Тогава, след консултации с българската Интернет общност, областта ".бг" бе посочена като национален код на кирилица, но дали ще остане той или ще бъде поискан друг, зависи от редица технически изисквания, които през юни 2008 г. все още не бяха утвърдени.

Анкетите, писмата и дискусиите, които някои частни компании и организации организират по Интернет относно избора на регистър, няма да повлияят на решението на държавата да избере най-доброто за Интернет потребителите в България.

Процедурата по подаване на документи и одобряването на домейна от страна на ICANN е процес, към който трябва да се подходи отговорно.

От ICANN получихме и следното уточнение: "ICANN се намира в постоянна връзка с МТИТС, което е отговорно за провеждането на държавната политика в областта на съобщенията. Ние очакваме тяхното по-нататъшно участие в процеса по включване на домейни на кирилица в Интернет. ICANN не решава нито кой е страна или територия (това се прави от ISO, Международната организация по стандартизация), нито какви са кодовете на страните, нито кой може да бъде регистър или технически контакт за съществуващите или бъдещите домейни на страните. ICANN работи напълно прозрачно, като следва всички процедури по създаване на домейни на страните с нелатински букви, които са публично достъпни на сайта на организацията. Процесът по включване на новите домейни на страните е дълъг и започва, а не завършва на 16-и ноември 2009 г."

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed